3.1.09

10 syytä julkaista kirja ilmaiseksi netissä

K: Miksi et peri maksua kirjastasi?
V: Miksi Batman ei peri maksua rikollisten jahtaamisesta?
  1. Ei sääntöjä. Voit julkaista niin pitkän, kokeellisen, marginaalisen, kiistanalaisen ja monimutkaisen kirjan kuin haluat.
  2. Ei maksa mitään. Voit kirjoittaa kirjan ilmaisella ohjelmistolla ja julkaista sen ilmaisessa verkkopalvelussa.
  3. Ei deadlinea. Voit kirjoittaa omaan tahtiin kymmeniä vuosia rahasta, paineista tai muista ulkopuolisista vaikutuksista välittämättä.
  4. Nopeus. Voit julkaista kirjan välittömästi haluamallasi hetkellä. Et joudu odottamaan kuukausia tai vuosia nähdäksesi kirjan ihmisten luettavana. Saat pikaisesti suoraa palautetta.
  5. Saatavuus. Kirja on saatavilla loputtoman pitkään ja painos ei lopu koskaan. Tai voit vetää kirjan heti pois esiltä, jos siltä tuntuu.
  6. Muokattavuus. Jos huomaat, että haluat julkaisun jälkeen muuttaa jotakin, voit välittömästi päivittää teosta.
  7. Multimedia. Voit liittää e-kansien sisään niin paljon valokuvia ja piirroksia kuin haluat. Voit liittää kirjaasi linkkejä, videota, musiikkia (katso syy 1).
  8. Kokeellisuus. Voit tehdä vapaasti uusia julkaisukokeiluja, keksiä sivutuotteita ja lisäosia, luoda uusia lukutapoja tai mitä vain. Et ehkä voisi tehdä niitä allekirjoitettuasi sopimuksen perinteisen julkaisijan kanssa.
  9. Markkinointi. Mainostat kirjaasi juuri niin vähän tai niin paljon kuin haluat.
  10. Ei välistävetoa. Jos vaikka keräät lahjoituksia PayPal-napilla, kukaan ei vedä välistä (paitsi lahjoitusnapin tarjoaja, jos sellaisen napin valitsee).
  11. Bonus: "Omakustanne ei ole este kirjoituskilpailuun osallistumiselle", joten voit edelleen osallistua kilpailuihin, vaikka kuinka monta kirjaa julkaisisit.
Useita muitakin syitä olisi. Ideologisia ja kulttuurillisia syitä kuten antikonsumerismi, epäkaupallisen tiedostonjaon vapauttaminen, luonnonsuojelu, outsiderismi, silkka mielenvikaisuus ja niin edelleen. Mutta näissä kymmenessäkin on jo ihan riittävästi. Minulle ainakin.

Ilmainen elektroninen kirja ei tunnu yhtä arvokkaalta ja konkreettiselta kuin kaupasta ostettu ja kuolleista puista valmistettu teoskappale. Mutta luonnosta kerätyistä aineksista käsintehtyä joululahjaa arvostetaan usein enemmän kuin kaupasta ostettua teollista tuotetta ja levylle poltettu henkilökohtainen valikoima musiikkia merkitsee enemmän kuin kaupasta ostettu levy. Kuvittele, että tämä e-kirja on luonnosta kerätyistä aineksista koottu henkilökohtainen joululahja juuri Sinulle.

Päivän pyöreä kuva on sitrushedelmä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti