7.1.09

yWriter 5

yWriter on australialaisen Simon Haynesin tekemä ilmainen tekstinkäsittelyohjelma erityisesti kirjojen ja muiden pitkien tekstien kirjoittamiseen ja jäsentelyyn. Jos olet kirjoittamassa mammuttimaista fantasiakirjaa, suosittelen yWriteria. Se helpottaa kokonaisuuden koossa pitämistä. Vastikään julkaistu versio 5 lisää ohjelmaan mm. tekstin ääneenluvun.

Samankaltaisia erityiskirjoitusohjelmia löytyy muitakin, mutta hieman vertailua tehtyäni yWriter voittaa selkeästi kaupalliset ohjelmat hinta/laatusuhteeltaan:
Celtx ja Final Draft ovat käsikirjoitusohjelmia ja yWriter on kapeasti kirjan kirjoittamiseen, mutta hällä väliä. Teksti kuin teksti. Parhaat kaksi ohjelmaa erottuvat ja se oli pointti. Olen itse kirjoittanut ennen vuotta 2005 Microsoft Wordilla ja sen jälkeen pääasiassa OpenOffice Writerilla (OpenOffice.org 2.0 julkaisun jälkeen). En ala arvostelemaan niitä tässä spesiaalisoftien vertailussa. Kirjoitan yWriterilla ja OpenOfficella.

Haynes on kirjoittanut yWriterilla neljä Hal Spacejock kirjaa. Ensimmäisen kirjan voi imuroida ilmaiseksi. Samalla voi vilkaista muita hänen tekemiään ilmaisohjelmia kuten yBook ja BookDB. Kirjoittamisesta ja julkaisemisesta kertovat artikkelit ovat myös mielenkiintoisia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti